Върховният съд на американския щат Колорадо постанови във вторник, че бившият

...
Върховният съд на американския щат Колорадо постанови във вторник, че бившият
Коментари Харесай

Тръмп отрязан за участие във вота в щата Колорадо заради щурма от 6 януари

Върховният съд на американския щат Колорадо постанови във вторник, че някогашният президент Доналд Тръмп е дисквалифициран. Нареди да се изключи името му от първичното гласоподаване на Републиканската партия за президент на щата, оповестява CBS.

Знаковото решение е невиждано и бележи първия път, когато съд открива, че той няма право да се върне в Белия дом заради държанието му към 6 януари 2021 година, офанзива против Капитолия на Съединени американски щати.

Решението не важи отвън Колорадо и висшият съд на щата спря решението си до 4 януари.

Съдебни каузи, оспорващи кандидатурата на Тръмп, бяха заведени допълнително от 25 щата преди изборите през 2024 година, въпреки че делото в Колорадо, заведено от името на шестима гласоподаватели, бележи най-непосредствената опасност за акцията му.

Вероятно Тръмп ще апелира решението пред Върховния съд на Съединени американски щати. 

Държавният секретар на Колорадо Джена Грисуолд има период до 5 януари да удостовери претендентите за първичните избори в щата на 5 март. Националните социологически изследвания демонстрират, че Тръмп е отпред измежду претендентите, борещи се за републиканската президентска номинация.

Решението на съда е според наредбата от епохата на Гражданската война. През ноември съд от американския щат Колорадо в петък позволи името на някогашния президент Доналд Тръмп да остане в бюлетината на изборите.

В същото време, той постанови, че любимецът на републиканците е взел участие в бунт - нападението на Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година от негови поддръжници.

Почти несъмнено бе, че решението ще бъде обжалвано.

Група гласоподаватели от Колорадо пожелаха посредством съда да дисквалифицират Тръмп точно съгласно рядко употребена корекция в конституцията на Съединени американски щати, която не разрешава на длъжностни лица, взели участие в " протести ", да заемат федерални длъжности.

Припомняме, че Тръмп бе забъркан в редица дела - и за времето му в Белия дом, и за активността му като предприемач. Той бе наказан по някои от тях, по други глобяван поради мнения.

Въпреки всички правни проблеми, той към момента е любимец на републиканците. По всички обвинения той се разгласи за почтен. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР